Zoektocht naar duurzame materialen

Materiaalgebruik terugdringen, materialen zoeken die herbruikbaar zijn en een lagere footprint hebben, nieuwe producten ontwikkelen uit restmaterialen: we zetten er structureel op in. De ontwikkeling van nieuwe circulaire concepten doen we natuurlijk samen met onze partners in de keten. Tenslotte vormt ons bedrijf maar een klein onderdeel; we leveren uiteindelijk het eindproduct voor de keuken of badkamer. Dus samenwerking in de ontwikkeling en vermarkting is cruciaal!

Lichtgewicht paneel: Greengridz

In 2012 hebben we samen met partners een lichtgewicht sandwichpaneel Greengridz ontwikkeld dat als basis (drager) kan dienen voor werk- en keukenbladen. Daardoor wordt circa 60% minder hout c.q. grondstof gebruikt (bij een dikte van 38 mm) en is de drager veel lichter wat ook een positief effect heeft op de arbeidsomstandigheden én het transport. Met Greengridz hebben we in 2015 de Nationale Innovatie en Duurzaamheidsprijs Wonen gewonnen. En in 2019 zijn we opgenomen in de Hall of Fame van het MVO-Register.

De impact is getoetst door KEMA en komt uit op een vermindering van 59% van de CO2-uitstoot vergeleken met een regulier multiplex blad. Binnen de projectenmarkt heeft inmiddels 51% van de geleverde houten werkbladen het lichtgewicht Greengridz als drager. Op de totale markt is dat nu 41%.

Sustonable keukenbladen uit petflessen

Dekker Zevenhuizen participeert in de ontwikkeling en de verwerking van Sustonable maatwerkbladen. Sustonable is een duurzaam alternatief voor natuursteen. Dit plaatmateriaal wordt gemaakt uit petflessen gemengd met quartz, heeft dezelfde uitstraling al natuursteen en kan volledig gerecyceld worden. Het Sustonable plaatmateriaal wordt medio 2023 door ons geintroduceerd op de keuken en badkamer markt.

FSC® en PEFC

Naast de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van duurzaam plaatmateriaal is hout nog steeds een belangrijke grondstof voor ons. We kiezen er nadrukkelijk voor om daarvoor 100% gecertificeerde houtproducten in te kopen; FSC® of PEFC. Dat betekent dat er aandacht wordt besteed aan een duurzame manier van oogsten, verwerken en aanplanten. Bovendien monitoren de certificerende instituten ook de arbeidsomstandigheden in de bosbouw.

New Call-to-action