Corian keukenblad onderhouden

Corian is een onderhoudsvriendelijk materiaal voor de keuken en badkamer. En ideaal, want een spoelbak/wastafel kan naadloos geïntegreerd worden. Om het blad mooi te houden is een juist gebruik en regelmatig reiniging noodzakelijk. Met onderstaande tips heb je jarenlang plezier van het blad.
 

1. Dagelijks onderhoud

Neem het blad dagelijks af met een keukendoekje en een schoon sopje van wat afwasmiddel. Spoel altijd goed na met lauwwarm water en maak uw blad droog met een schone, droge theedoek of keukenpapier. Hierdoor worden resterend vuil en eventuele zeep- en waterresten geabsorbeerd.
 

Periodiek onderhoud

Om de oorspronkelijke glans van het materiaal te behouden, behandel je deze regelmatig met een schurend reinigingsmiddel (Cif) en een schuur-sponsje. Spoel wel altijd goed na met lauwwarm water en maak de spoelbak droog met een schone, droge theedoek of keukenpapier. 
 

2. Specifieke vlekken verwijderen

Vet en olieresten (glimmende of bruine vlekken)

Vet en olieresten kun je verwijderen met een microvezeldoek en wat verdunde bleek. Spoel altijd goed na met lauwwarm water en maak uw blad droog met een schone, droge theedoek of keukenpapier.
 

Kalkvlekken (doffe witte of bruine vlekken)

Kalkplekken kun je behandelen met schoonmaakazijn. Laat dit even inwerken. Dan behandelen met een melaminespons. Maak deze licht vochtig en knijp deze dan uit voor voldoende wrijving. Spoel altijd goed na met lauwwarm water en maak het blad droog met een schone, droge theedoek of keukenpapier. Pas hier goed op dat schoonmaakazijn niet in contact kan komen met marmer of hardsteen.

Inkt, verf, nicotine

Verwijder de ingetrokken vlekken van inkt, verf, nicotine of viltstift met wasbenzine of terpentine. Spoel altijd goed na met lauwwarm water en maak het blad droog met een schone, droge theedoek of keukenpapier.
 

3. Hardnekkige vlekken verwijderen

Gebruik een schuurspons (met nylon kant) en een vloeibaar schuurmiddel. Maak de spons nat zodat het schuur-middel voldoende wordt verdund en een gepolijst oppervlak niet kan beschadigen. Behandel hierbij altijd een ruimer oppervlak, intensief gebruik op een klein oppervlak kan namelijk tot een glansverschil leiden. Spoel altijd goed na met lauwwarm water en maak het blad droog met een schone, droge theedoek of keukenpapier.
 
Is deze behandeling niet afdoende, dan kun je fijnkorrelig schuurpapier gebruiken, vervolgens polijst je het blad met een schuursponsje (Scotch Brite) of met een vloeibaar schuurmiddel met water. Daarmee zijn ook kleine inkervingen en krassen weg te werken. Deze behandeling is niet voor het dagelijks onderhoud van uw blad!
 
Let op: gebruik NOOIT nooit agressieve chemicaliën, zoals aceton, gechloreerde oplossingen, verfverwijderaars en sterke zuren. Bij morsen direct verwijderen met veel water!
 

TIPS

  • Vloeistoffen nooit laten opdrogen. Laat vetten of voedingsmiddelen niet onnodig lang op het blad liggen
  • Hete pannen kunnen een brandplek veroorzaken. Gebruik altijd een onderzetter bij hete objecten
  • Snijd nooit direct op uw blad, gebruik altijd een snijplank.
  • Gebruik NOOIT agressieve reinigingsmiddelen zoals verfafbijt, kwast-, metaal- of ovenreinigers, chloor, goot-steenontstoppers of andere chemische middelen!
  • Bij een blad met een structuur blijft meer vuil achter. Goed naspoelen met schoon water en droogwrijven zorgt ervoor dat er geen vuil achterblijft in de structuur van het oppervlak.

Download onderhoudadvies

Je kunt een uitgebreid onderhoudsadvies als pdf downloaden. Zo heb je altijd de juiste informatie bij de hand.