Onderhoudsadvies composietsteen

Evora Quartz (composietsteen) is een onderhoudsvriendelijk materiaal voor de keuken en badkamer. Om het blad mooi te houden is een juist gebruik en regelmatige reiniging noodzakelijk. Met onderstaande tips heb je jarenlang plezier van het blad.

1. Dagelijks onderhoud

Neem het blad dagelijks af met een keukendoekje en een schoon sopje van wat afwasmiddel. Spoel altijd goed na met lauwwarm water en maak het blad droog met een schone, droge theedoek of keukenpapier. Hierdoor worden resterend vuil en eventuele zeep- en waterresten geabsorbeerd.

Periodiek onderhoud

Om gemakkelijk vuil en gebruikssporen te verwijderen, kunt u ook Evora Cleaner gebruiken, een speciale composietreiniger. Dit product is verkrijgbaar in de online shop. Spoel wel altijd goed na met lauwwarm water en maak het blad droog met een schone, droge theedoek of keukenpapier.

Heeft het blad een mat oppervlak?

Bij een mat (gezoet) oppervlak (Honed, Velvet, Silt en Wave) zijn vetvlekken en vingerafdrukken sneller te zien. Neem het blad wat vaker af met een schoon sopje van wat afwasmiddel. Spoel altijd goed na met lauwwarm water en maak het blad droog met een schone, droge theedoek of keukenpapier.

Onderhoudsvideo's

In onderstaande video's laten we zien hoe je met de Evora Cleaner eenvoudig het blad kunt reinigen.

2. Specifieke vlekken verwijderen

Vet, koffie/thee, rode wijn (glimmende of bruine vlekken)

Laat de Evora Cleaner of een schoon sopje van wat afwasmiddel even inwerken totdat het vuil begint te reageren. Dan behandelen met een melaminespons. Maak deze licht vochtig en knijp deze dan uit voor voldoende wrijving. Spoel altijd goed na met lauwwarm water en maak het blad droog met een schone, droge theedoek of keukenpapier.

Kalkvlekken (doffe witte of bruine vlekken)

Laat de schoonmaakazijn even inwerken. Dan behandelen met een melaminespons. Maak deze licht vochtig en knijp deze uit voor voldoende wrijving. Spoel altijd goed na met lauwwarm water en maak het blad droog met een schone, droge theedoek of keukenpapier. Pas hier goed op dat schoonmaakazijn niet in contact kan komen met marmer of hardsteen.

Inkt, verf, nicotine

Verwijder de ingetrokken vlekken van inkt, verf, nicotine of viltstift met wasbenzine of terpentine en wrijf het eventueel schoon met een melaminespons. Spoel altijd goed na met lauwwarm water en maak het blad droog met een schone, droge theedoek of keukenpapier.

3. Hardnekkige vlekken en metaalkrassen verwijderen

Gebruik een melaminespons (wonderspons)en maak het licht vochtig en wrijf in grote ronde cirkels over de vlek. Behandel hierbij altijd een ruimer oppervlak; intensief gebruik op een klein oppervlak kan namelijk tot een glansverschil leiden. Spoel altijd goed na met lauwwarm water en maak uw blad droog met een schone, droge theedoek of keukenpapier. Zijn de vlekken, kringen of krassen wel minder geworden, maar nog niet helemaal weg? Herhaal dit proces dan. Deze behandeling is niet voor het dagelijks onderhoud van uw blad!

Let op: gebruik nooit harde schuurmiddelen zoals staalwol, schuurpapier of diamant. Ze kunnen het bladoppervlak permanent beschadigen!

Tips

  • Vloeistoffen nooit laten opdrogen. Laat vetten of voedingsmiddelen niet onnodig lang op het blad liggen.
  • Pannen direct van het vuur kunnen een thermoshock veroorzaken. Gebruik altijd een onderzetter bij hete objecten.
  • Snijd nooit direct op uw blad, gebruik altijd een snijplank.
  • Gebruik NOOIT agressieve reinigingsmiddelen zoals verfafbijt, kwast-, metaal- of ovenreinigers, chloor, gootsteenontstoppers of andere chemische middelen!
  • Bij een blad met een structuur blijft meer vuil achter. Goed naspoelen met schoon water en droogwrijven zorgt ervoor dat er geen vuil achterblijft in de structuur van het oppervlak.

Evora Cleaner

Evora Cleaner (art.nr. 290132) is een composietreiniger voor het periodiek onderhoud. Het verwijdert gemakkelijk vuil en gebruikssporen van Evora Qartz, Evora Granite en Evora Ceramics. De Evora Cleaner kun je online bestellen.