Hoe maak ik een spoelbak schoon?

Om de spoelbak mooi te houden is een juist gebruik en regelmatige reiniging noodzakelijk. Omdat spoelbakken van verschillende materialen gemaakt kunnen worden, is er voor elk materiaal een passend onderhoudsadvies. Met onderstaande tips heb je jarenlang plezier van de spoelbak.
 
Wij onderscheiden de volgende type bakken;
  • - Rvs (onbehandeld)
  • - PVD (RVS met kleur)
  • - Color Coated (RVS met gekleurde laag)
  • - Kunststof (meestal van kwartscomposiet)
  • - Steen (Composiet, Graniet, Keramiek)

 

Dagelijks en periodiek onderhoud

Dagelijks onderhoud algemeen

Neem de spoelbak dagelijks af met een spons en wat afwasmiddel. Spoel altijd grondig na met lauwwarm water en maak het droog met een schone, droge theedoek of keukenpapier. Hierdoor worden resterende vuil en eventuele zeep- en waterresten geabsorbeerd.

 

Schade voorkomen: krassen en/of deuken

Doordat de spoelunit dagelijks wordt gebruikt, zijn lichte krassen en deuken aan de oppervlakte onontkoombaar. De spoelunit kan beschadigen wanneer deze te ruw behandeld wordt. Daarom dient voorzichtigheid in acht te worden genomen bij het leggen van voorwerpen in de unit of op het afdruipgedeelte. Daarnaast blijven beschadigingen beperkt door zo min mogelijk met voorwerpen over het materiaal te schuiven. Werp geen bestek of andere zware voorwerpen in de spoelunit. Dit kan bij PVD en color-coated bakken onherstelbare schade aan de kleurlaag veroorzaken waardoor het RVS zichtbaar wordt.

 

Periodiek onderhoud Rvs (onbehandeld) spoelbakken

Om vlekken te verwijderen en de glans van de spoelbak nog langer te behouden, gebruik je maandelijks Starglanz. Breng een ruime hoeveelheid van het middel aan op een vochtige zachte doek of spons, wrijf de spoelbak er goed mee in, en spoel de unit vervolgens na met water. Wrijf daarna de bak droog.

 

PVD- Color coated- Kunststof- en stenen spoelbakken

Voor een duurzame glans kun je 1x per week een PH neutraal schoonmaakmiddel oplossen in warm water en een uur laten inweken. Daarna goed naspoelen en droogwrijven.

 

Specifieke vlekken verwijderen

Kalkvlekken

Kalkvlekken kun je verwijderen met een schoonmaakazijn. Laat deze 5 minuten intrekken en verwijder de kalk met een melaminespons (art.nr. 290001). Daarna naspoelen met water en goed nadrogen.

 

Roest bij rvs (onbehandeld) spoelbakken

Rvs kan van zichzelf niet roesten. Roestvorming wordt altijd veroorzaakt door invloeden van buitenaf. Zie je roestpuntjes? Maak dan de spoelbak schoon met een natte schuurspons en wat vloeibaar schuurmiddel. Spoel na met water, wrijf de bak droog en gebruik die 6 tot 10 uur niet.
 

Aandachtspunten

Algemeen

Om water-/kalkvlekken te voorkomen; wrijf de spoelbak na gebruik droog met een schone doek (vnl. bij gekleurde spoelbakken).
 
Gebruik geen schuurmiddelen zoals staalwol, schurende materialen kunnen het oppervlak aantasten.
 
Zuren, roestige voorwerpen en agressieve stoffen tasten de spoelbak aan en kunnen vlekken, roestpuntjes of kleine gaatjes in de spoelbak veroorzaken. Voorbeelden zijn verf, chloor, gootsteenontstoppingsmiddelen, zilverpoets, gebitsreiniger, S39, waterstof-peroxide en zoutzuur (oplossingen). Mocht er toch een agressieve stof in de spoelbak terechtgekomen zijn, verwijder het middel dan direct met veel water en een sopje.
 
Het is aan te bevelen deze behandeling een aantal keer te herhalen. Naderhand pas schoonmaken is vaak te laat; het materiaal is op dat moment meestal al aangetast, waardoor de vlekken blijven terugkeren.
 
Chloor en zoutzuur kun je beter niet in de gootsteenkast bewaren; de dampen kunnen inwerken op het materiaal van de spoelbak, maar ook op je kraan, boiler etc. Met name bij color-coated bakken kan er aan de gebruikszijde blaarvorming in de kleurlaag ontstaan.

 

Color-coated- Kunststof-, stenen en spoelbakken

Pas op met kokendhete olie, frituurvet en pannen die direct van het vuur komen. Deze kunnen de bak beschadigen. Gebruik altijd een onderlegger.

 

PVD spoelbakken

Pas op met tandpasta en cementresten. Beide tasten de bak aan wanneer ze niet meteen weggespoeld worden.

 

Krasbestendigheid

De meeste spoelbakken zijn niet kras-bestending (met uitzondering van de materialen Cristadur en steen). Voor de pvd en color-coated spoelbakken geldt, dat bij krassen het rvs dat zich onder de coating bevindt, zichtbaar kan worden (dit valt niet onder de garantie).

 

Starglanz onderhoudsmiddel

Om vlekken te verwijderen en de glans van een RVS (onbehandeld) spoelbak nog langer te behouden, gebruik je maandelijks Starglanz(art.nr. 290125)
 

Download onderhoudsadvies

Je kunt bovenstaand onderhoudsadvies als pdf downloaden. Zo heb je altijd de juiste informatie bij de hand