Het testen van keukenbladen
In het Lab zijn we dag in en uit bezig met het testen van materialen. Doormiddel van verschillende testnormen kunnen we bepalen welk materiaal wel en niet geschikt zijn. Echter doen we bij Dekker hier nog een stapje bovenop. Voor ons is naast de normen de beleving van een kant nog belangrijker. Dus kijken we niet naar wat de ondergrens is, maar naar dagelijks gebruik. Om de gebruiker hier vooraf een beter beeld van te geven is het onderverdeeld in 5 categorieën.
Maintenance friendly
Afhankelijk van de structuur van het oppervlak, de kleur en het materiaal is het dagelijks onderhoud van het keukenblad eenvoudig. Ook de gebruikelijke vlekken zijn met onze onderhoudsinstructies makkelijk te verwijderen. Bij matte en effen kleuren zijn vlekken echter wel sneller zichtbaar. Daarnaast testen wij ook hoe het materialen reageren op schoonmaakmiddelen. Zo laten wij verschillende schoonmaakmiddel 24 uur lang op de bladen liggen en kijken of het materiaal niet aangetast wordt.
Lifespan
Elk maatwerk keukenblad van Dekker Zevenhuizen heeft standaard 5 jaar garantie. De levensduur bij normaal gebruik is echter langer. Het soort materiaal bepaalt voor een grootste deel de levensduur. Maar ook het of het keukenblad veelvuldig wordt gebruikt telt natuurlijk mee.
Scratch resistance:
Omdat we willen dat een keukenblad zo lang mogelijk mee gaat testen we de krasgevoeligheid van het materiaal. Door een diamanten puntje met verschillende gewichten op het materiaal te draaien kunnen we precies zien wanneer het materiaal krast. Hierin is niet alleen het gewicht waarbij de kracht zichtbaar is belangrijk, maar ook hoe zichtbaar de kras is. Zo kunnen materialen die niet snel krassen, maar wel hele duidelijke krassen maken ook niet door de test heen komen.
Heat resistance:
Een keukenblad kunnen we helaas niet volledig hittebestendig maken, daarom raden wij het altijd af om een heet voorwerp direct op het keukenblad te zetten. Helaas kan het toch een keer voorkomen. Om te zorgen dat de schade hierbij beperkt blijft doen we een hittetest. In deze test wordt een aluminium kegel verwarmt tot 180°C en voor 20 minuten op het materiaal gelegd. Hierin is het vooral belangrijk dat het materiaal niet scheurt, breekt of smelt. Daarnaast doen we de test ook met een vochtig vlies tussen de warme kegel (van 100°C) en het werkblad. Dit doen we om een pan die nat is te simuleren, aangezien dit een ander effect kan hebben op het materiaal.
Chip resistance:
Tijdens het stoten tegen een rand van het keukenblad kan het bij sommige materialen een stukje van het blad afvallen, dit noemen wij ook wel chippen. Helaas is dit niet bij elk materiaal te verhelpen. Om een inschatting te kunnen maken hoe groot de kans is op chippen bij de verschillende materialen heeft Dekker zijn eigen chiptester ontwikkelt. Door een gewicht van verschillende hoogtes op de rand te laten stoten kunnen we precies zien wanneer het materiaal chipt en hoe groot de schade hierbij is.