Graniet

Evora® Granite (graniet) is puur natuur. Precies zoals het steen wordt gedolven, wordt het ook gebruikt voor het blad; geen bestanddeel wordt er nog uitgehaald of aan toegevoegd. Dit robuuste materiaal is niet alleen vrijwel onverwoestbaar, maar ook bijzonder expressief. In een granieten keukenblad kunnen steeds weer andere patronen worden ontdekt, en zijn tint past zich iedere keer aan de lichtval en de inrichting van de keuken aan. En omdat geen enkele granietsoort hetzelfde is, en zelfs binnen een en dezelfde groeve de kleur en structuur van het steen nog variëren, is ieder granieten keukenblad uniek.

Degelijk maar uniek. Dat zijn belangrijke eigenschappen van de keuken en dus ook het blad. De kleur en de structuur van een granieten blad zijn altijd anders maar u kunt ervan op aan dat het natuursteen lang mee gaat. Duurzaam dus. Zo ziet u het graag.  

Afwerking en eigenschappen

Graniet is een delfstof die diep in de aardlaag ontstaat door stolling van vloeibare mineralen, waaronder kwarts. In de loop van miljoenen jaren wordt het door natuurlijke krachten naar boven gestuwd. De uitgehakte blokken graniet worden rechtstreeks naar de steenhouwerij gebracht, waar er centimeters dikke platen van worden gemaakt. Deze ruwe platen worden vervolgens geslepen en gepolijst, gezoet of gebrand, waardoor ze een meer of minder glanzende of antiekachtige uitstraling krijgen, die de keuken zijn luxe aanzien geeft. U heeft keuze uit verschillende varianten: gepolijst graniet (hoogglans), gezoet graniet (zogenoemde eiglans), gebrand graniet (antiek) of Lapato, dat is een matte structuur waarbij opliggende delen hoogglans worden gepolijst. Graniet is ook geschikt voor vensterbanken en tafelbladen.

Eigenschappen graniet

  • uniek (geen blad is hetzelfde)
  • robuust, expressief en tijdloos van uiterlijk
  • duurzaam
  • krasbestendig
  • hittebestendig
  • bestand tegen zuren en tal van (ook niet-)huishoudelijke chemicaliën.

Praktisch in onderhoud

Dagelijks afnemen met allesreiniger en nadrogen is doorgaans genoeg voor de reiniging van het granieten keukenblad. Voor sterkere vervuiling kunt u bijvoorbeeld Glassex gebruiken. Omdat graniet niet waterdicht is zult u het blad regelmatig moeten impregneren. Met de druppeltest ziet u snel wanneer het blad opnieuw geïmpregeneerd moet worden. Zodra de druppels intrekken moet het blad behandeld worden.

Bij aankoop van een keukenblad van graniet ontvangt u een boekje met praktische informatie over het gebruik en onderhoud. Wilt u alvast meer praktische informatie online bekijken? Download dan de productbijsluiter of lees direct meer over het onderhoudsadvies in onze kennisbank.

Kijken, vergelijken en kopen

De bladen zijn verkrijgbaar bij de betere keukenspeciaalzaken. Deze zaken hebben diverse bladen in hun showroom liggen. Behalve dat staan er ook monsterkasten die u een overzicht geven van alle mogelijke materialen en de actuele kleuren waarin de bladen leverbaar zijn. Bekijk ook de sfeerfoto's en alle mogelijke kleuren op deze website.