De lancering van innovatieve materialen kan in de wereld van interieur altijd rekenen op een enthousiast onthaal. Innovatie prikkelt de verbeelding en baant de weg voor nieuwe ideeën, ontwerpen en toepassingen. Het zijn steensoorten – natuurlijk of composiet – die al een tijd de internationale designbeurzen domineren.

Een horde ontwerpers en merken zetten steen op een nieuwe manier in de markt. Want dacht je dat steen altijd uit een groeve gehouwen wordt, dan heb je het mis! Twee jonge, in Nederland geschoolde, designers kwamen erachter dat je steen ook kunt laten groeien, en wel in elke gewenste vorm. Twee andere jonge geesten wisten van versnipperde jeans vermengd met hars begerenswaardige, natuurstenen luxeproducten te maken. En wat te denken van lava? Nu staat eens niet zijn verwoestende, maar scheppende kracht in de schijnwerpers. Wie had gedacht dat lava naast ruw als steen ook zo glad en glanzend als glas kan zijn?

Steen laten groeienInnoveren met steen

Steen hak je uit een berg, daarna volgt het steenhouwen. Maar kan het ook andersom: eerst ontwerpen, dan steen laten groeien in de gewenste vorm? Jonge ontwerpers Laura Lynn Jansen en Thomas Vailly uit Eindhoven vonden uit dat dat mogelijk is met project CaCO3. Ze onderzochten het geologische proces van verstening in thermominerale bronnen in de Franse Auvergne. Geïnspireerd door de groei van stalactieten, druppel voor druppel, plaatsten ze fragiele 3D-geprinte skeletten in grotten waarin grote hoeveelheden calciumcarbonaat voorkomen. De natuurlijke geologische processen versterken en verdikken de luchtige structuur en laten ontworpen steen ontstaan: een nieuw soort fossielen.

 

Net echt natuursteen gemaakt van oude spijkerbroeken

Ontwerpers Matteo Fogale en Laetitia de Allegri uit Londen geloven niet in een oneindige steenvoorraad. Met hun gedeelde interesse in duurzame bronnen klopten ze aan bij het Amerikaanse Iris Industries dat upcycling naar een hoger niveau tilt. Uit versnipperde dollarbriefjes, reclamefolders, tijdschriften, spijkerbroeken en ander textiel, maar ook zonnebloempitten, vermengd met bio-based resin maakt het bedrijf nieuwe materialen die veel weg hebben van steen. Denimite is gemaakt van oude spijkerbroeken, Slate-ish van gerecylced zwart papier en Marblus is haast niet van echt marmer te onderscheiden, ook al werd het gemaakt van wit katoen en polyester. Wie niet drie keer kijkt, zal niet door hebben dat in de begerenswaardige ISH-collectie niks is wat het lijkt.

Vulkanisch meubilair

Ruw als steen maar ook glad en glimmend als glas: wie had gedacht dat lava er op zoveel verschillende manieren uit kan zien? De in Amsterdam gevestigde Italiaanse Andrea Trimarchi en Simone Farresin van Studio Formafantasma reisden af naar de Etna in Sicilië en onderzochten hoe ze het natuurgeweld van de vulkaan in kunnen zetten voor productie. Ze experimenteerden erop los en namen talloze monsters die vervolgens werden gesmolten, geblazen, geweven, gegoten en gefreesd. Van het redelijk gangbare basaltsteen maakten ze koffietafels, krukjes en een klok. Maar ook
ontdekten ze hoe lava omgesmolten kan worden tot handgeblazen vulkanisch glas of hoe vulkanische vezels tot textiel verwerkt kunnen worden, met wandkleden als resultaat.

Die andere bekende Italiaanse vulkaan, de Vesuvius, komen we tegen in de productomschrijvingvan Lapitec, een full body porselein-keramiek materiaal. Daar wordt ‘vesuvio’ gebruikt als term om de oppervlakte structuur te duiden. En zo is innovatie in elke tak van de interieurbranche vertegenwoordigd. Zelfs als die materialen in de basis zijn gemaakt van 100% natuurlijke grondstoffen die, wanneer ze onder hoge druk en hoge tempareturen worden geperst, het ijzersterk Lapitec vormen dat de elegantie en natuurlijke uitstraling van steen combineert.

Door: Saskia ten Cate, managing director Perscentrum Wonen, www.perscentrumwonen.nl