Tekst: Rob Buchholz Beeld: Dekker Zevenhuizen

Een optimale akoestiek is bij steeds meer interieurbouwprojecten van groot belang. Het is essentieel om daar met de keuze van bouwmateriaal al rekening mee te houden. Vooral als het gaat om plaatmateriaal. Wie hierin de juiste keuzes maakt, zorgt dat de platen over het juiste absorptievermogen beschikken.

Dekker Zevenhuizen heeft als specialist in hoogwaardig plaatmateriaal altijd de focus op interessante nieuwe ontwikkelingen. Een paar jaar geleden kreeg Erik Plantenga in zijn functie als productontwikkelaar het materiaal Greenpanel voorgelegd; een materiaal dat in verschillende bouwsectoren al langer de traditionele materialen vervangt. “Dit is namelijk veel lichter, dankzij zijn opbouw heel stabiel, én uiterst betrouwbaar omdat de opbouw van de panelen altijd gelijk is. Bovendien draagt Greenpanel het FSC-keurmerk.”

Akoestisch Greenpanel ParteonDekker Zevenhuizen zet Greenpanel inmiddels bij diverse projecten in om een optimale akoestiek te ondersteunen. Het heeft dan een raster van gaatjes dat gebaseerd is op de opname van middentonen en daarmee het volume van de stem. Hoe dikker de plaat, hoe groter het absorptievermogen. Eind 2013 kreeg Dekker Zevenhuizen het verzoek van een woningbouwcorporatie uit Wormerveer om mee te denken over het plan om de fabriek - waar in het verleden de fameuze Koetjesrepen gefabriceerd werden – te veranderen in een locatie waar het nieuwe werken centraal zou staan.

“Het zijn royale werkplekken waar medewerkers rustig kunnen zitten. Dat zorgt voor meer flexibiliteit bij het personeel. Het nadeel van dit gebouw was de akoestiek. De oorzaak was dat er veel beton, ijzer en glas in het gebouw verwerkt was. Door bij de werkplekken wanden te plaatsen die gemaakt zijn van Greenpanel was het mogelijk dit probleem te verhelpen.” De Greenpanel akoestische wanden zijn rechtstreeks op het metal stud systeem gemonteerd. Dat bespaart volgens Plantenga behoorlijk in montagetijd. Tevens zijn de akoestische panelen voorzien van een print, rechtstreeks op het HPL. “Dit was een mooi referentieproject om de vele voordelen van Greenpanel te bewijzen, maar er valt nog veel terrein te winnen.”

Naast bovenstaand voorbeeld is het tevens mogelijk om werkplekken met Greenpanel akoestische screens te maken. “Hierdoor kunnen we inspelen op de vraag naar akoestische oplossingen waar geen stof of doek voor nodig is. Hierdoor kunnen wij door onze HPL dessins bijna elke gewenste afwerking maken. Zo is het mogelijk een akoestiek betonlook te creëren of een akoestiek houten look. Wij maken de platen op maat; precies volgens de gewenste afstand. De gaatjes boren wij er naar wens in. Elke ruimte heeft namelijk zijn eigen eigenschappen.”

Dekker Zevenhuizen onderzocht samen met een testbureau hoe het proces van het dempen van het geluid nog beter te optimaliseren is. “De CNC-machine maakt een patroon van gaatjes die volledig doorboord zijn. Door het juiste akoestische vlies er achter te plaatsen, ontstaat het allerbeste resultaat. Door het toepassen van deze techniek wordt het geluid niet meer teruggekaatst. De Greenpanel is echt op veel plaatsen goed toepasbaar en door zijn stijfheid geschikt om akoestische wanden, vloeren, plafonds van te maken. Bovendien zijn de platen verkrijgbaar tot een groot formaat. Zo zijn er nagenoeg onbeperkte mogelijkheden qua model.”